Menu
21-10-2024
Betrokken medewerkers zijn de ruggengraat van succesvolle organisaties. Ze zijn productiever, loyaler, en dragen bij aan een positieve werksfeer (Albrecht et al., 2021). Maar hoe zorg je ervoor dat deze betrokkenheid duurzaam blijft? Veel organisaties worstelen met deze vraag. Gelukkig biedt TMA een oplossing. In dit artikel delen we inzichten uit recent onderzoek van TMA Research en laten we zien hoe TMA een waardevolle bijdrage kan leveren aan een cultuur van groei en betrokkenheid.
TMA Research heeft onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van 229 werknemers binnen een Nederlandse organisatie. Hieruit bleek dat medewerkers die zowel een talentenanalyse maakten als actief ontwikkelgesprekken voerden, een toename van 14% in hun betrokkenheid ervoeren. Deze significante toename onderstreept het belang van gerichte persoonlijke ontwikkeling in het versterken van de band tussen medewerkers en hun organisatie.
Ontwikkelgesprekken gaan verder dan alleen het evalueren van prestaties; ze bieden waardevolle momenten waarin medewerkers erkenning krijgen voor hun unieke talenten en drijfveren, en de mogelijkheid hebben om hun professionele pad gericht verder vorm te geven. TMA richt zich op het ontdekken van individuele talenten en drijfveren van medewerkers en biedt inzicht in waar hun sterke punten liggen en wat hen motiveert. Dit is cruciaal voor het effectief benutten van talent binnen de organisatie. Wanneer medewerkers zichzelf beter begrijpen, kunnen zij gerichtere keuzes maken voor hun persoonlijke ontwikkeling. Door de uitkomsten van talentenanalyses te combineren met ontwikkelgesprekken, kan dit inzicht direct worden vertaald naar concrete acties en ontwikkelplannen.
Deze aanpak draagt bij aan een verhoogd gevoel van eigenaarschap bij medewerkers. Ze krijgen de middelen om zelf richting te geven aan hun groei, wat leidt tot een hogere mate van betrokkenheid (Rothmann, 2010). Onderzoek van Albrecht et al. (2021) toont aan dat mogelijkheden voor carrièregroei en een gevoel van affectieve betrokkenheid cruciale factoren zijn voor werkbetrokkenheid. TMA faciliteert deze factoren door medewerkers actief te betrekken bij hun eigen ontwikkelproces en hen de kans te geven om hun loopbaanambities waar te maken.
Uit het onderzoek van TMA Research bleek dat leidinggevenden en directieleden de grootste stijging in betrokkenheid ervoeren. Dit kan komen doordat zij een grotere verantwoordelijkheid hebben voor de strategische richting van de organisatie. Het besef dat hun ontwikkeling direct bijdraagt aan de organisatie verhoogt hun betrokkenheid, doordat zij zich meer verbonden voelen met de doelstellingen en waarden van de organisatie (James et al., 2011). Daarnaast kunnen leidinggevenden door te investeren in hun eigen ontwikkeling effectiever leidinggeven en een cultuur van groei stimuleren. Leiders die hun sterke en zwakke punten begrijpen, kunnen beter inspelen op de behoeften van hun medewerkers en fungeren als inspirerende rolmodellen (Lekić et al., 2015). Dit creëert een omgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, wat hun betrokkenheid verder kan verhogen.
De resultaten van TMA Research lieten daarnaast zien dat jongere medewerkers (18-35 jaar) over het algemeen een lagere betrokkenheid ervoeren. Een mogelijke verklaring hiervoor ligt in de andere behoeften die jongeren hebben als het gaat om betrokkenheid, zoals flexibiliteit, autonomie en betekenisvol werk (Lambrecht et al., 2023). Onderzoek laat zien dat om de betrokkenheid onder jongeren te vergroten, het belangrijk is dat ontwikkelgesprekken niet alleen inzicht bieden, maar ook concrete vervolgstappen bevatten. Actiepunten zoals uitdagende projecten, gerichte trainingen of meer verantwoordelijkheid helpen jonge medewerkers zich meer verbonden te voelen met de organisatie en hun persoonlijke groei voort te zetten (Kuvaas & Dysvik, 2009).
Het versterken van medewerkersbetrokkenheid begint met inzicht, maar vraagt om actie. Organisaties die TMA inzetten, zien dat het benutten van talenten en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling leidt tot een cultuur van betrokkenheid. Deze cultuur is niet alleen goed voor de individuele medewerker, maar komt ook de gehele organisatie ten goede. Betrokken medewerkers zijn gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven, hebben een positieve invloed op hun collega’s en dragen bij aan betere resultaten voor de organisatie.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat betrokkenheid samenhangt met hogere klanttevredenheid en winstgevendheid (Nobakht et al., 2017). Dit betekent dat investeren in de betrokkenheid van medewerkers uiteindelijk ook leidt tot betere bedrijfsresultaten. Het inzetten van TMA als basis voor ontwikkelgesprekken helpt organisaties om deze resultaten te realiseren door de betrokkenheid van hun medewerkers te vergroten.
Hoe ontwikkelgesprekken betrokkenheid versterken: inzicht uit onderzoek & praktijk
Betrokken medewerkers zijn de ruggengraat van succesvolle organisaties. Ze zijn productiever, loyaler, en dragen bij aan een positieve werksfeer (Albrecht et al., 2021). Maar hoe zorg je ervoor dat deze betrokkenheid duurzaam blijft? Veel organisaties worstelen met deze vraag. Gelukkig biedt TMA een oplossing. In dit artikel delen we inzichten uit recent onderzoek van TMA Research en laten we zien hoe TMA een waardevolle bijdrage kan leveren aan een cultuur van groei en betrokkenheid.
Verborgen potentieel! De waarde van talentinzicht voor mensen zonder formele opleiding
Generatie Z en de verborgen kracht van zelfreflectie
Tegenwoordig is een hoge eigenwaarde dé norm en wordt het hebben van weinig zelfvertrouwen gezien als iets waar je aan moet werken. Toch zit er ook veel kracht in het hebben van een lagere eigenwaarde. In de TMA-context wordt een lage behoefte aan de drijfveer Eigenwaarde omschreven als het talent 'zelfreflecterend'. Het houdt in dat iemand een sterke focus heeft op het vermijden van fouten, een zelfkritische houding heeft en zichzelf graag wil verbeteren.
Als we kijken naar de talentdata zien we dat Generatie Z opvallend lager scoort op Eigenwaarde (14% lager dan de normscore) dan de oudere generaties. In deze blog verkennen we de oorzaken van deze bevinding en onderzoeken we op welke manieren het talent 'zelfreflecterend' van waarde kan zijn voor zowel individu als organisatie.