Oprichters en vrienden Bastian & Edwin over 25 jaar TMA

Ze zijn de mannen achter de TMA Methode en dat houden ze graag zo. Bastian Müller en Edwin van IJzendoorn vinden het verspreiden van hun filosofie belangrijker dan credits opstrijken. Desondanks hebben ze grote ambities én een groot hart voor elkaar. De diepe vriendschap is de drijvende kracht achter hun succes.

 

Bas - zoals hij door de meeste mensen wordt genoemd - en Edwin leerden elkaar kennen in de jaren ‘90 in een studentenhuis in Utrecht. Edwin zag in Bas al snel ‘iemand die gewoon ziet wat er moet gebeuren om iets georganiseerd te krijgen’. Toen Bas bijna student-af was, kwam Edwin met het idee om ‘psychologie naar het internet te brengen’. “Het is echt bijzonder dat Bas er zo vol voor wilde gaan met mij.”

Bas zag het ondernemen met Edwin als een kans om ‘zelfstandige te worden in een leuke sector’. “Het was het dotcom-tijdperk, alle jongens wilden een IT-bedrijf opzetten. Een feedbackinstrument online aanbieden, was nog niet gedaan. Tot die tijd ging feedback geven nog via uitgeprinte vragenlijsten en floppy’s.”

 

Pionieren vanuit een zolderkamertje

De twee gingen pionieren vanuit een zolderkamertje in Utrecht. “Het eerste jaar verdienden we werkelijk niks”, vertelt Edwin. “Iedereen in onze omgeving riep: ga toch voor een baas werken! Ik werkte ‘s avonds bij de politie om de rekeningen te kunnen betalen. We hadden een goed idee, maar nog geen geld en we moesten toch de huur en de energierekening betalen.”

Gelukkig dienden zich de eerste klanten aan. Lang niet elk bedrijf had in die tijd een internetverbinding en als er wel internet was, waren er lang niet altijd persoonlijke mailadressen voor medewerkers. De antwoorden op vragenlijsten werden dan telefonisch doorgegeven. De PDF-versies van rapporten moesten vervolgens weer worden uitgeprint. 

Met de jaren groeide het aantal klanten en werd het makkelijker om online te werken. Bas en Edwin stapten over van maatwerktrajecten naar een abonnementsmodel. “Dankzij de abonnementen kwam er elke maand een vast bedrag binnen en daarnaast betaalde de klant nog iets per vragenlijst. Dan konden we in elk geval Frank, onze IT’er vanaf het eerste uur, van betalen.”

 

Ontstaan van de TMA Methode

Parallel aan deze verandering liep het ontstaan van de TMA Methode, vertelt Bas. “We stelden onszelf de vraag: wat doen we nu de hele dag? Dat was kijken naar het gedrag van mensen. Gedrag van mensen wordt bepaald door wat iemand kan, wat iemand wil en door de omgeving waarin ze zich bevinden. Bij 360 graden feedback gaat het over wat je kunt, bij de talentenanalyse over wat je drijfveren zijn en met het competentiemodel kun je de omgeving in kaart brengen. Alle instrumenten die we hadden ontwikkeld, brachten we samen in de TMA Methode.”

Ze werkten twee jaar lang aan een compleet gedragsmodel en een eigen competentiemodel. Bas: “In het praktijkboek Van talent naar performance beschreven we onze methode, inclusief competentiemodel en handleidingen hoe je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of beoordelingsgesprek voert. Als je wil weten of mensen werk doen wat ze leuk vinden, moet je de verwachtingen helder hebben en het voorkeursgedrag van mensen in kaart brengen. Dat is geen rocket science, maar je moet wel weten hoe je dat doet.”

De twee hebben hun kennis altijd weggegeven met een doel. “We willen uiteindelijk dat alle mensen gelukkig zijn in hun werk en organisaties daardoor beter gaan performen”, zegt Bas. “Natuurlijk wil je ook je methode verkopen, maar we willen vooral onze filosofie en taal bereikbaar maken voor íedereen. Dus ook voor kleinere organisaties die niet alles extern kunnen inkopen, maar wel intern iets willen veranderen.”

Community grote kracht

TMA is in 25 jaar uitgegroeid tot een organisatie met klanten in binnen- en buitenland. Er volgden meer boeken, meer medewerkers en een schil van partners. Bas denkt dat het TMA-succes groter is geworden door coaches, trainers en adviseurs er gebruik van te laten maken. “We zijn complementair en daardoor is onze community onze grote kracht. We geloven erin dat je uiteindelijk beter bent als meer mensen in je methode gaan geloven. Een beweging is veel sterker dan een bedrijf.”

De twee hebben nooit overwogen te stoppen, ook niet in lastige perioden. “Als ik nu terugkijk, denk ik: misschien was het meer geluk dan wijsheid”, zegt Edwin daarover. “We hadden de wind mee. We hadden zwaar ingezet op internet en dat kwam ontzettend op.” 

“We waren onze tijd ver vooruit”, zegt ook Bas. “Als je in de begintijd iets zei over werkgeluk of het gedrag van mensen, was dat een nieuwe boodschap. Nu zijn mensen veel meer gedreven vanuit persoonlijke ontwikkeling en moet je daar als werkgever wel aandacht aan besteden. Je houdt jouw mensen niet binnen als je ze niet ontwikkelt.” 

Edwin zou willen dat TMA de basis vormt in HR en psychologie. “Ik hoop dat talent- en competentiedenken wordt geaccepteerd als basistaal. Nu pas kunnen we die slag echt maken en de grenzen nog meer overgaan. Wereldwijd zou mooi zijn, maar als het vijftien landen zijn, is dat ook al een prestatie. Ik vind het vooral mooi als mijn levenswerk meer en meer wordt gebruikt. Mijn naam hoeft er niet bij te staan en het gaat ook niet om geld, maar echt om het verspreiden van het talentdenken.”

 

Respect en vertrouwen

Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar, vindt Edwin dat er nu ten opzichte van vroeger meer rust is. “Er zijn minder zorgen en er is meer geld. Toch kan ik niet zeggen dat het een betere tijd is. Meer zorgen en minder geld zorgden ook voor een bepaalde verbinding, met elkaar en met de eerste medewerkers. Dat was ook onvoorstelbaar mooi.” Bas is het daar roerend mee eens. “Het succes heeft ons een prima leven gebracht, maar een mooi leven was het eigenlijk al vanaf dag één.” 

Een kwart eeuw TMA betekent ook meer dan een kwart eeuw vriendschap. “We hebben zo veel meegemaakt samen en we respecteren en accepteren de keuzes van de ander”, zegt Bas. Edwin vult aan: “Als Bas zegt ‘we gaan naar links’ dan ga ik, dat is gewoon zo. Ik vertrouw blindelings op hem, want ik weet dat hij - ook na al die jaren - de kleinste afspraak nog nakomt. En naar hem toe doe ik hetzelfde. Er is zo’n diep vertrouwen en respect, zoiets kun je niet opschrijven in een contract.”

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.